vrijdag 21 maart 2014

enkele algemene feiten


dag allemaal,

Hier geef ik in het kort enkele algemene historische en geografische feiten.


Nieuw-Zeeland is zeer afgelegen en daardoor de laatste grote landmassa die door mensen gekoloniseerd werd.  Polynesische ontdekkingsreizigers arriveerden hier tussen 1200-1300 van onze jaartelling. Dus slechts 800 jaar geleden. 
Door deze isolatie is er een unieke fauna en flora geevolueerd. Er zijn hier geen zoogdieren op 1 uitzondering en dat is een vleermuis. Dat betekent ook dat er geen roofdieren zijn waardoor vele vogels na verloop van tijd niet meer konden vliegen.

De grotere (Moa) waren al snel uitgestorven door overbejaging door de Maori. Vele andere soorten zijn gevolgd omdat ze weerloos waren tegen ingevoerde dieren zoals possums, ratten, muizen (die de eieren opeten), kitten.


Nieuw-Zeeland bestaat uit vele eilanden waarvan 2 grote die gewoon Noord- en Zuideiland worden genoemd. Totale oppervlakte is 270 467km2. Dus 9x groter dan belgie maar met een populatie van 4.2 miljoen.  De meeste mensen wonen in de steden waarvan Auckland het grootste is met 1.4 mljoen mensnen. 
Wellington is de hoofdstad.


Nieuw-Zeeland werd in 1642 door een Nederlander namelijk Abel Tasman ontdekt maar hij zette nooit voet aan wal. In 1769 verkende kapitein James Cook de eilanden uitgebreider en begon de kolonisatie. Eerst door walvisvaarders en in de 19de eeuw door voornamelijk Britse kolonisten.
Door de late kolonisatie warden de Maori beter behandeld dan de meeste andere inheemse volkeren maar verloren wel hun land en stierven massaal door de ingevoerde besmettelijke ziekten. 

Tegenwoordig is 1/7 deel van de bevolking is nog Maori. Hun taal is officieel erkend.
Zij noemen Nieuw   Zeeland Aotearoa, het land van de lange witte wolk. Ik zal later ontdekken dat dit een zeer toepasselijke naam is.

1 opmerking:

Gert Beliën zei

Allez, de geschiedenisles is voorbij. Nu zal ik de rest eens lezen. Hiermee ken ik de hoofdstad van Nieuw-Zeeland ook weer.
Ben beniewd naar de rest.