zaterdag 29 november 2008

Oakhurst - Yosemite NP- San Francisco - Sant Barbara

Goedendag allemaal,

Ik heb mijn laatste bericht beeindigd met de problemen met mijn ogen. Wel, ik heb er geen last meer van. Ik neem nog wel wat medicatie en mag mijn bril nog niet dragen maar voor de rest is alles goed.
Nadat ik op maandag, 3 november, naar de specialist ben gegaan en hij toestemming gaf om verder te reizen, ben ik de volgende dag vertrokken.
Ik ben op 1 dag naar Yosemite NP gefietst. Yosemite is een NP dat net als Seqouia en Kings Canyon in de Sierra Nevada ligt en het was dus fel bergop. De storm was nu wel gepasseerd maar hier in de bergen lag nog vrij veel sneeuw. Hij bleef liggen vanaf een hoogte vana 6000 feet (16oom). Het gaf mooie beelden (vooral de kloof waar je door moet om Yosemite te bereiken) maar was ook koud.
Gelukkig kon ik logeren bij een gastheer van couchsurfing. Dit was heel belangrijk voor me omdat het deze dag ook de presidentiele verkiezingen waren.
Vanuit Europa heb je soms de indruk dat de Amerikanen zich niet aan politiek interesseren als je hoort dat maar 50% van de mensen stemt. Ik heb hier echter gemerkt dat dat niet zo is en ook dat politiek persoonlijk is. De discussies zijn nooit kalm en sereen.
McCray, mijn gastheer, had me uitgenodigd voor een feestje waar de uitslagen van de verkiezingen live (via CNN op groot scherm) werden gevolgd. Elke keer als Obama een staat won, was luid gejuich en applaus. Vele mensen waren heel emotioneel toen hij officieel gewonnen had. Er was 1 afro-amerikaanse man van 40 jaar die in tranen uitbarste toen zijn vader hem telefoneerde dat die nog wist dat afro-amerikanen geen recht hadden om te stemmen.
Ik heb ook uitspraken gehoord dat men zou verhuizen als Mccain zou winnen en ik denk dat ze het nog meenden ook. Er zijn mensen die maanden en enkelen zelfs jaren niet met hun familie gesproken hebben omdat die voor Bush hebben gestemd in 2004.

Een ander fenomeen is dat men wel zegt dat Obama heel duidelijk gewonnen heeft maar dit komt door het "winnaar takes all" principe. Als een district een meerderheid voor Obama heeft dan gaan alle stemmen en deze noemt men electoral votes naar hem. Een paar dagen later toen bijna alles geanalyseerd was, was duidelijk dat hij vooral de grote steden heeft gewonnen. Ik moet toegeven dat hij enkele staten die normaal republikeins stemmen ook heeft gewonnen maar als je de persoonlijke stemmen telt heeft hij niet heel veel meer dan Mccain. Dit effect heeft ook gespeeld toen in 2000 Al Gore meer stemmen had dan Bush maar door het systeem nog verloor.
(er zijn toen wekenlang nog gerechtszaken geweest enz).
Het was vooral een verkiezing waar men heel traditioneel gestemd heeft en op het laatste was er nog maar 1 onderwerp en dat was de slechte economische situatie. Als je weet dat je hier heel gemakkelijk ontslagen kunt worden en dan geen werkloosheidsuitkering krijgt, dan begrijp je wel dat de mensen hier veel meer schrik hebben dan in Belgie. Hier zijn heel wat mensen die hun huis hebben verloren door zulke omstandigheden.
Heel traditioneel is ook dat White America gestemd heeft uit schrik. Heel veel mensen zijn hier bang voor terrorisme, Mexicanen en alle andere vreemdelingen, homo's, communisme (ja, echt waar en wat wij socialisme noemen is voor hen al communisme enz).
Tijdens de verkiezingen hebben de mensen ook de mogelijkheid om te stemmen voor staatsaangelegenheden en ook voor zeer lokale onderwerpen.

Een van de onderwerpen hier in de staat California is preposition 8 : mogen homosexuelen trouwen of niet? Enkele jaren geleden heeft California dit al goedgekeurd maar het was alleen geldig in California. Enkele maanden geleden heeft men het dan zo gemaakt dat het geldig was voor heel de USA en dus konden koppels van andere staten hier trouwen. (men zegt dat 1 van de redenen was om zo koppels te lokken om hier te trouwen zodat de staat er geld mee kon verdienen. California is hard getroffen door de crisis).
De diepgelovigen Christenen en vooral de mormonen vinden dit godslastering en hebben veel geld en campagne gevoerd om dit te verhinderen. En de informatie die men geeft, is allesbehalve objectief. Zo zegt men dat de homos al een burgelijk huwelijk hebben (civic union genoemd) dat hen alle rechten geeft maar dit blijkt niet waar te zijn.
Alle nieuwskanalen die men hier heeft, nemen een standpunt in. Foxnews is heel conservatief en volgt de republikeinen. Als je dan naar de nieusuitzendingen van meerdere zenders kijkt, zie je echt het verschil. (er bleven geruchten opduiken dat Obama een Islamiet was, connecties met een terrorist enz). Wat me nog het meest schokte, was dat heel wat Amerikanen dit niet weten en maar naar 1 zender luisteren.
Ook hun kennis is niet te groot. Ik heb met mensen gesproken die niet weten wie Colin Powel of Condaleeca Rice is.
Andere onderwerpen was de vraag om een hogesnelheidstrein tussen San Francisco en LA te bouwen en een gewone trein naar het noorden toe.
Een onderwerp vond ik persoonlijk wel heel leuk : men wou de lokale stortplaats in San Francico the George W. Bush memorial noemen. San Francisco is heel alternatief en men dacht dat het wel zou winnen maar dat is niet gebeurd. Tot spijt van velen.
Wel, dit is het voor de verkiezingen.

De volgende dag ben ik naar Glacier Point gewandeld, een uitkijkpunt over een groot deel van de vallei. Ik zag de Vernall en Nevada watervallen waar ik de volgende dag ook naar toe ben gewandeld. Zoals ik al vertelde, ligt hier nog veel sneeuw en het was leuk om er door te gaan. Een ander gevolg is dat meerdere wegen gesloten zijn en ook de weg naar dit punt. Je moet dus 7km wandelen en voor veel toeristen is dat teveel. Hier is bijna als met auto bereikbaar. Het is meestal ook zo geregeld dat je je post vanuit de auto kunt nemen.
Er waren maar een 5tal mensen op de top en dat is prachtig. Ik heb er echt van kunnen genieten.
Ik ben hier ook een koppel tegen gekomen en na een gesprek hebben ze me uitgenodigd om als ik in de buurt ben naar huis te komen (ten zuiden van LA) maar niemand had een pen bij. Nu wilt het toeval dat ik hen de volgende dag op mijn wandeling opnieuw tegen kom en dan krijg ik hun adres. Dit is zeker geen uitzondering. Ik heb al redelijk wat uitnodigingen gehad maar net als deze kan ik er geen gebruik van maken omdat ze niet op mijn route liggen.

Donderdagavond gaan we met zijn allen naar een barbaque. Ja, hier wordt zelfs in de winter een BBQ gehouden. De Amerikanen zijn er zot van. Op elke kampplaats waar ik geweest ben, heeft elke plaats een BBQ en meestal ook een mogelijkheid om een kampvuur te maken en er wordt heel veel gebruik van gemaakt.
Alles is altijd wegwerp en er zijn wel groenten maar heel weinig. Het is ook niet nodig om stoelen en tafels te hebben. Er wordt hier staand gegeten. Ik ben zelfs in huizen geweest waar men geen eettafel heeft. Men neemt zijn bord en zit in de sofa voor de TV als men eet. Dit is wel voor mensen die geen kinderen hebben.

Vrijdag verlaat ik Yosemite en moet voor nog eenmaal door de sneeuw fietsen (op de weg ligt er niets maar ernaast wel). Ik wou hier ook de beroemde Tioga pass (10 000ft of 3000m) befietsen maar die is door de storm en sneeuw gesloten voor deze winter. Dit betekent tot eind mei. Dit is de enige weg over de Sierra Nevada. Men moet nu een omweg van meer dan 300km maken wil men naar de overkant.

Al spoedig ben ik in de San Joaquin vallei waar er een heel ander klimaat is. Dit is California zoals we dat voorstellen. Warm, droog en aangenaam weer. Er wordt hier veel fruit geteeld en er zijn ook heel veel wijngaarden. Het is prachtig maar ik kan er niet echt van genieten omdat hier enorm veel mensen leven en dus ook enorm veel verkeer is. Ik verander enkele malen van route maar het helpt niet.
Doordat ik een verkeerde afslag neem, beland ik in een stad waar het me moeite kost om er uit te geraken. Het wordt snel donker en ik vind geen open plaats om te kamperen en zie me genoodzaakt om in een wijngaard mijn tentje op te zetten. Ik vraag nog enkele malen info maar er zijn hier al veel Spaanstaligen die geen Engels kunnen. Ik heb geen toestemming om dit te doen maar gelukkig ziet de eigenaar me niet. Ik ben wel al op en aan het fietsen voor 7u. Het wordt hier donker rond 17u en licht rond 6u.

Op zondag, 9 november, pak ik het iets anders aan. Ik ga naar een brandweerkazerne en vraag daar info. Na enkele telefoontjes mag ik op een graspleintje van het lokale vliegveld kamperen. Gelukkig wordt er snacht niet gevlogen en ik heb er een rustige nacht.
Niet altijd is men zo begrijpend en beseft men wat het is om te fietsen. Als ik in een toeristenbureau naar een camping vraagt, wilt men me even 25km in de verkeerde richting sturen. Ik bedank hier voor en zoek mijn eigen weg.

Op een ander moment mag ik niet meer fietsen op de weg die ik volg. Ik weet dat het maar enkele kilometers zijn en "zie" het bordje niet. Even verder is er een weegschaal voor vrachtwagens en er staat een politieagent. Ik fiets gewoon naar hem toe en speel de domme toerist. Ik krijg geen boete maar wel de verwittiging om de freeway bij de volgende afslag te verlaten. Die is niet ver en in het zicht van de agent dus ik ben braaf. Ik begin dan de weg te vragen maar niemand weet hoe je er met de fiets kan geraken. (ook de agent niet want hij woont hier niet). Ik ben nu wel weer een afslag verder en dus uit het zicht. Ik heb het aan meer dan 20 mensen gevraagd en sommigen zeiden : neem gewoon de freeway. Ik ben op het punt gekomen om het te doen als ik een fietspad zie dat gewoon langs de freeway loopt. Het wordt niet onderhouden maar is wel befietsbaar dus en niemand kent het of gebruikt het.


Maandagavond logeer ik bij Bunni, een lid van warmshowers, in Santa Rosa en zij is heel geinteresseerd in Europese geschiedenis. Hier vind ik een boek over de Belgische (jawel onze) koning Leopold 2 en Kongo. Wel, de inhoud is niet zo flatterend voor hem. In het kort : hij wordt bijna afgeschildert als een massamoordenaar. Ik heb uiteraard niet veel kunnen lezen maar heb de intentie om dat te doen als ik terug thuis ben.

Van hier kan ik via de kust naar San Francisco fietsen en dit is prachtig. Het is ook beschermd natuurgebied en er is dus weinig verkeer. Ik geniet en heb hier een leuke ervaring. De Amerikanen vinden dat hun regering hun teveel bemoederd en dit telt ook voor wild kamperen. Er is hier een state beach dus eigendom van de overheid maar je mag er niet kamperen of zelfs je auto parkeren na 18u. Wel, enkele lokale mensen wijzen me een brandpad dat rond de poort en ranger gaat. Iemand gaat zelfs kijken of de ranger weg is en ik kan er rustig kamperen. Wandel er savond rond op het strand terwijl het volle maan is en ja, kan weer volle bak genieten.

Woensdag, 12 november, fiets ik San Francisco over de Golden Gate bridge. Het is een prachtig moment. Ik logeer er niet zo ver vanaf en als ik in late namiddag er rond wandel, komt de mist in. (Dat gebeurt hier vaak.) en de brug verdwijnt half. Pachtig maar ik ben mijjn fototoestel vergeten dus geen fotos.
Californische kust is gekend voor de hoge golven en ik zie hier massa surfers ook al zegt men dat het nu koud is. Dit betekent dat als de zon door de wolken komt het maar 20gr C is. Als dat niet gebeurd is het maar een 10tal graden.

Wat me ook verrast en dit is niet alleen in San Francisco dat er weinig hoge flatgebouwen zijn. Er zijn enkele in het centrum maar meestal zijn de huizen maar 2 of max 3 verdiepingen hoog en in pastelkleuren zoals rond de Middellandse Zee. Het geeft het een dorpsgevoel wat wel aangenaam is.

Ik bezoek de klassieke toeristische plaatsen zoals Fishermanswharf en Chinatown. Hier kom ik in een betoging terecht waar er een betere medische zorg wordt geeist. Het ongewone is dat de Engelstalige toespraak in het Chinees moet worden vertaald omdat veel mensen geen Engels kennen.
Ik logeer ook een nacht bij Derek, een fietser die in meer dan 22 landen heeft getoerd en die ik ontmoet heb in Capitool Reef NP. Hij neemt me mee naar een cafe waar je veel bieren kunt proeven. Helaas hebben ze er geen van Belgie maar wel enkele die op Duitse lijken. Moet ik zeggen dat ik hier van genoten heb?
Hij neemt me ook mee naar Twin Peaks, een uitkijkpunt over de stad.
Eigenlijk woont Derek in Oakland. Dit is gewoon de stad aan de andere kant van de baai.

Terug in San Francisco verblijf ik bij een koppel dat een nieuw huis zoekt. Ik ga even mee om te zien hoe de huizen hier zijn en met een woord grooooooooooooot. Zelfs de normale huizen hebben hier meerdere badkamers. 2 lijkt wel een absoluut minimum.
Het is ook hier dat ik totaal onverwacht een Pelikaan zie. Ik wist niet dat ze hier overwinterden.

Ik verlaat San Francisco op maandag, 17 november en fiets langs de prachtige kust. Ook hier is een natuurgebied dat beschermd is. Helaas is het grotendeels vernietigd door een bosbrand 2 maanden geleden. Ik wou naar een hotspring gaan. Je kunt het alleen bereiken na een wandeling van bijna 20km. Je kampeert er dan en je kunt je dan ontspannen in het hete water maar ja, het mag niet. Ik doe hier enkele kleinere wandelingen en op de camping ontmoet ik Olivier. Ik heb hem al eerder ontmoet toen ik uit Alaska fietste. Ik wist dat hij ook via de kust naar het zuiden ging maar ik dacht dat hij al veel verder was. Het was een leuke ontmoeting en we hadden elkaar veel te vertellen. Helaas moest hij de volgende dag al weer verder.
Door de brand hebben de herten ook geen voedsel meer hoger in de heuvels en je wordt dan ook wakker met een kudde herten rondom die aan het grazen zijn.

Verder langs de kust zie ik nog Sea Lions en ook Elephant Seals dus zeeleeuwen en zee-olifanten in het nederlands. De mannetjes van de laatste kunnen tot 2200kg wegen maar nu waren het vooral de pubers die op het strand waren. In enkele weken komen de mannetjes om hun territorium af te bakenen en dan kan het paarseizoen beginnen. Er wordt dan redelijk wat afgevochten en dus verlaten de pubers tijdelijk de kolonie.

Een klein beetje idioot is ook het feit dat sommige stranden prive zijn. Je ziet dan prachtige stranden met palmbomen en rotsen maar er is niemand en je kunt er niet geraken.
De hele kust is trouwens rotsachtig met tussenin zandstranden. Als het eb is kun je van strand tot strand wandelen maar niet als het vloed is. Dan moet je soms kilometerslang wandelen via paadjes om er te geraken.Ik heb dit gedaan en had dus mijn eigen prive strandje voor een uur of twee. Savonds geraak ik in een gesprek met 2 meisjes en wordt uitgenodigd om de avond door te brengen aan hun kampvuur.
Dit gebied heet het Big Sur State park en is absoluut prachtig en een aanrader om ooit eens te bezoeken.

Ik fiets nog enkele dagen langs de kust. Soms is het zeer moeilijk omdat er teveel verkeer is. Ik heb nog eenmaal wat geluk als ik toestemming krijg om op een uitstekende rots te kamperen waar ik een prachtig zicht heb op een baai. De zonsondergang en -opgang zijn fenomenaal.

Dinsdag (november 25) bereik ik Santa Barbara waar ik enkele dagen verblijf. Donderdag was het Thanksgiving en ik mocht mee naar het familiefeest. Heel leuk en de kalkoen was heel lekker. Het enige minpunt was de afstand. We hebben bijna 5 uur in de auto gezeten.

Met uitzondering van dinsdag en woensdag toen het regende is het weer hier prachtig. Tussen 20 en 25 gr. Het koelt wel snel af als de zon onder is. Santa Barbara is heel bekend om zijn panorama en het is niet zo ver van Hollywood en er wonen hier enkele sterren. Ik heb er gisteren een gezien nl Dennis Franz van de serie NYPD Blue. Er is ook een grote Pelikaan kolonie waar ik van geniet. Ze vliegen laag over het water en als ze een vis zien duiken ze in de oceaan.

Ook worden hier de Spaanse invloeden zichtbaar in de bouwstijl zodat je kleine plazas hebt en veel terrasje. Dit is een stad die me echt wel bevalt maar namiddag zal ik ze verlaten.

Hoewel het laat in het jaar is, ga ik nog eenmaal in de bergen om Joshua Tree NP te bezoeken en vandaar ga ik naar San Diego.

Dit was het.

groeten,

nico

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Nico, elke keer als tom en ik tegen elkaar zeggen van: "seg nu is het al lang geleden dat we iets van de Nico gehoord hebben" vinden we 's anderendaags een nieuw bericht van u. Dus gaan we vanaf vandaag, elke week tegen elkaar zagen wanneer we nog eens iets van u zullen horen. Amai, moeilijke zin om te lezen hé. Zo te horen bevalt je het goed ginder. Veel te goed denk ik. Je denkt toch nog terug te komen hoop ik. Ik wil wel van die nachten af hé. Verleden week hadden we voor de verandering eens echt winterweer met toch zeker vijf a tien centimeter sneeuw. Peanuts voor u misschien, maar voor ons een hele aanpassing. Veel accidenten en veel schuivertjes tot gevolg.
Nico ik ga hier stoppen want de tom zit hevig om uw verslag te lezen.
Groetjes
Marleen

luc zei

dag nico, mijn dagen vallen in het niets als ik lees hetgeen je allemaal meemaakt
ik hoop dat de foto's later even mooi gaan zijn als je nu enthousiast zijt kwa beschrijving
hier in stal is alles in orde
vorige week hebben wij ook onze eerste winterprik gehad
ons ma heeft anderhalf uur moeten rijden naar mijn zuster in zonhoven
alle wegen waren gewoon dicht gesneeuwd op een heel korte tijd
de strooidiensten waren er wel op voorbereid maar konden toch niks doen
vanuit mijn luie zetel was het aangenaam kijken om den tris zien vol te vallen met sneeuw
als het zo sneeuwt dan denk je altijd aan de feesten die er rond deze tijd zitten aan te komen
vrijdag mag ik zwarte piet gaan spelen in twee bevriende huisgezinnen
dan maken ze weer helemaal maar deze letterlijk
zaterdag spelen we de derby tegen geren bij uit heusden
ik ben eens benieuwd wat het gaat worden
iedereen wordt een dagje ouder maar de ervaring pakken ze niet af
ik vorige week nog eens gescoord en je weet dat dit een rariteit is voor mij als hangende of diepe spits of wahatever
je amuseert u ginder maar en wij zullen ons hier proberen te amuseren
ik weet niet hoe je de feestdagen ginder gaat doorbrengen al fietsen of al feestend
het blijft hetzelfde als je je maar amuseert

ik zal tussentijds nog wel eens een berichtje sturen maar ik heb het de laatste een beetje druk gehad op het werk al zul je dat zeker niet geloven en een beetje glimlachen
hou u taai en geniet ervan
luc en alice